Cum să ai grijă de un cal adoptat

Un cal care are 16-17 ani sau mai mult, are nevoie de o hrănire adecvată vârstei. Hrana zilnică va consta în 5 kg de fân (lucernă sau fân de munte), 3 kg ovăz (poate fi amestecat cu orz, uruit dacă se poate, pentru o mai bună digestie), și suplimente precum musli, morcovi, mere, sare.

Spațiul de cazare trebuie să fie de minim 3/3m în grajd. Așternutul poate fi făcut din paie sau talaș, în cantitate suficientă pentru a asigura un confort în timpul odihnei. Dacă se folosesc paie, este nevoie de un balot zilnic. Dacă se folosește talaș, este nevoie de minim 3 baloți la formarea stratului, iar apoi se va folosi un balot pe săptămână.

Calul are nevoie de mișcare zilnic cel puțin o oră, în libertate în manej. Îngrijirea lui corporală trebuie făcută zilnic: curățat, țesălat, scobit la copite. Va trebuie întreținută copita la maxim 2 luni, nu neapărat pusa potcoava, pentru ca dacă sta pe pășune sau în manej, poate fi doar curățat la copite. Potcoavele trebuie unse cu unsoare specială de copite, de cel puțin 3 ori pe săptămână.

Controlul de specialitate al medicului veterinar este necesar lunar pentru a se urmări starea de sănătate ceea ce înseamnă că animalul adoptat trebuie  înregistrat la un medic veterinar. În momentul adopției, calul va avea carnetul de sănătate completat cu toate vaccinările făcute pe parcursul anului, vaccinări pe care va trebui să le facă în continuare.